Op dinsdag 8 september vond de Dag van de Warmte plaats in De Toevlucht op Ypenburg. Op deze avond, georganiseerd door stichting Hernieuwbare Warmte Ypenburg (HWY), waren ruim 50 belangstellenden afgekomen. De avond vond plaats in een volgens corona richtlijnen ingerichte omgeving.

Tijdens deze avond presenteerde Ingenieursbureau Deerns de resultaten van het onderzoek dat zij afgelopen maanden hebben uitgevoerd naar eventueel benodigde en gewenste aanpassingen aan de woningen op Ypenburg als in de toekomst gebruik wordt gemaakt van geothermie. Geothermie wordt door experts gezien als alternatief voor het gebruik van aardgas voor onze wijkverwarming. De belangrijkste conclusies van het onderzoek zijn dat de verwarmingsinstallaties beter afgesteld moeten worden, want het water dat de woning nu verlaat is te heet. En dat de (meeste) woningen met beperkte aanpassingen geschikt zijn te maken voor wijkverwarming verwarmt met geothermie. Het volledige rapport van Ingenieursbureau Deerns:

Eindrapport Deerns – Ypenburg verlagen aanvoertemperatuur warmtenet.

Dat de uitkomsten van het onderzoek wat Eneco betreft serieus genomen moeten worden liet Eneco-directeur Manja Thiry direct blijken: ‘We starten een proef met zo’n 60 tot 80 woningen in de wijken de Bras, Singels en Morgenweide. In deze woningen gaan we verwarmingsinstallaties inregelen en de woning uitrusten met een slimme warmtemeter. Dit kost de bewoners niets, in ruil willen wij wel het resultaat kunnen meten. Uiteraard houden wij hierbij rekening met de privacy van de bewoners.’ Lees meer over de proef inregelen verwarmingsinstallatie.

Na Thiry was het woord aan Wethouder Liesbeth van Tongeren: ‘Er gebeurt pas iets in het leven, als je ergens naar verlangt. En dat verlangen zie ik hier nu op Ypenburg. Het verlangen naar een comfortabele leefomgeving die past bij deze tijd en die men doorgeeft aan een volgende generatie. Na grondig onderzoek tijdens diverse projecten komen jullie tot praktische uitvoering!’.

Eric Carton presenteerde later die avond zijn winnende idee voor de ‘Energie uit de Wijk challenge’ van de gemeente Den Haag: bespaar met ventileren. Met dit idee wordt onderzocht hoe een bewoner zijn woning goed kan ventileren waarbij er zo min mogelijk warmte uit de woning verloren gaat.

Harrie Theuws, zelf duurzame bewoner op Ypenburg, heeft zijn EnergyParty’s toegelicht. Hij helpt bewoners om samen met de buren bespaarkansen op de energierekening te organiseren.

Eind juli maakte HWY al het plan bekend over de mogelijke plaatsing van zonnepanelen op Lyceum Ypenburg. Bewoners van Ypenburg en naast gelegen postcodes kunnen hier een aandeel in nemen. De opbrengst van de panelen is voor de deelnemende bewoners. ‘Naast een duurzame bijdrage, levert dit met een terugverdientijd van minder dan 10 jaar meer op dan je geld op de bank zetten’ zegt Richard van Vliet bestuurslid van HWY. Van Vliet: ‘Haast is geboden want de overheid wil de huidige regeling aanpassen’. Daarom tekende de vier betrokken partijen: Lyceum Ypenburg, gemeente Den Haag, Coöperatie Haagsopgewekt en HWY een intentieovereenkomst met het voornemen om het project nog voor het einde van het jaar te realiseren. Lees meer over zonnepanelen op Lyceum Ypenburg.

Gemeente Den Haag, Lyceum Ypenburg, Coöperatie Haags Opgewekt en HWY tekenen intentieovereenkomst Zonnepanelen op het dak van Lyceum.

Voorzitter Frank Lentz van HWY sloot de avond af en kijkt met trots terug op een geslaagde avond. ‘Waar we in 2016 met een paar enthousiastelingen begonnen voor bewoners van Ypenburg, kunnen we inmiddels zeggen dat we onze duurzame initiatieven realiseren voor en met bewoners van Ypenburg’.  Dat zowel de gemeente Den Haag als Eneco blij zijn met de initiatieven van HWY werd nog eens onderstreept met het verlengen van de samenwerkingsovereenkomst tussen de genoemde partijen.

Dit artikel is geplaatst in de Posthoorn op 16 september 2020.

 

Bekijk de opname van deze bijeenkomst!

 

Woningen Ypenburg met aanpassingen geschikt voor geothermie