Op woensdag 24 november 2021 zijn er onder belangstelling van zowel nieuwsgierige leerlingen van het Lyceum als buurtbewoners van Ypenburg zo’n 420 zonnepanelen op het dak van Lyceum Ypenburg getakeld. Wat het bijzonder maakt is dat de zonnepanelen zijn aangekocht door buurtbewoners.

Trots kijkt Richard van Vliet, bestuurslid van stichting Hernieuwbare Warmte Ypenburg (HWY), omhoog.  ‘Onze’ panelen worden zojuist op het dak van het Lyceum getakeld. “Er zijn genoeg daken in Ypenburg, maar zie een eigenaar maar eens zover te krijgen dat je er zoveel zonnepanelen op mag leggen”.

Bijna vier jaar is Richard, samen met groep wijkbewoners bezig geweest. Vooral het zoeken naar een geschikt dak voor zonnepanelen was een lange zoektocht langs bedrijven en scholen in Ypenburg en Leidschenveen.  Stichting Voortgezet Onderwijs Haaglanden van Lyceum Ypenburg was direct enthousiast. Maar het kostte veel tijd om alles af te stemmen en vast te leggen. Niet alleen met de school maar ook met de gemeente Den Haag. “De school is er natuurlijk voor het onderwijs, maar op deze manier toont de school haar maatschappelijke functie en haar betrokkenheid met de omgeving” zegt de rector van de school Flint van de Gronden.

foto: Dick Muijs

Het project is een initiatief van HWY, in samenwerking met energiecoöperatie Haags Opgewekt, stichting Voortgezet Onderwijs Haaglanden en gemeente Den Haag. Alle partijen hebben afgelopen tijd hard gewerkt om dit mogelijk te maken. Zo heeft wethouder Liesbeth van Tongeren zich er persoonlijk voor ingezet om het project gerealiseerd te krijgen. In april riep van Tongeren nog “als er één schooldak een zonnecoöperatie heeft volgen er vast meer”.

Op het dak van het Lyceum zijn de zonnepanelen bijna in werking. Ze worden nu geïnstalleerd door het bedrijf Solar Engineers. Er wordt tijdens de Kerstvakantie doorgewerkt, zodat de werkzaamheden nog dit jaar afgerond zijn. Vervolgens moet Stedin de aansluiting maken op het elektriciteitsnetwerk en kunnen ze in het voorjaar, als de zon weer doorbreekt, schone stroom opwekken.

Eerder dit jaar konden bewoners uit omliggende postcodegebieden zonnepanelen aankopen voor dit project’. “Dit project doen we samen met de energiecoöperatie Haags Opgewekt. Zij hebben al meerdere daken in Den Haag onder hun beheer en nemen veel ervaring mee. De bewoners die meedoen worden lid van de coöperatie.” zegt van Vliet die inmiddels ook bij Haags Opgewekt is toegetreden tot het bestuur. “Wellicht dat we in de toekomst meer daken kunnen vinden voor nieuwe projecten”. De zonnepanelen waren in april 2021 binnen drie weken ‘uitverkocht’. Dat geeft aan dat er in de wijk veel enthousiasme is om mee te doen aan een leuk en duurzaam project.

Het project loopt 15 jaar, ieder jaar krijgen de leden een deel van de opbrengst van de zonnepanelen uitgekeerd. De verwachting is dat de bewoners hun oorspronkelijke inleg na zo’n 9 jaar hebben terugverdiend.

 

Het volgende bericht is geplaatst in De Posthoorn van 8 december 2021:

 

Zonnepanelen op Lyceum Ypenburg geplaatst