Uit maar liefst 19 initiatieven voor de Energie uit de Wijk Challenge 2021 is het idee “Voorkom een Airco” een van de zeven initiatieven die is gekozen tot Haagse Energie Topper 2021.

De winnaars van de Energie uit de Wijk Challenge samen met meteoroloog en klimaatambassadeur Helga van Leur. Foto: Valerie Kuypers

Zeven bewonersinitiatieven krijgen samen 500.000 euro voor overstap naar schone energie
Maar liefst 19 bewonersgroepen deden mee aan de Energie uit de Wijk Challenge en dienden hun initiatief in om zo de overstap naar schone energie te kunnen maken. Een onafhankelijke adviescommissie en jury, onder leiding van meteoroloog en klimaatambassadeur Helga van Leur, kreeg de opdracht de meest kansrijke initiatieven uit te nodigen om hun plan te presenteren. De adviescommissie heeft 7 initiatieven verkozen tot Haagse Energie Toppers 2020-2021. Voor hen is in totaal een subsidie van 500.000 euro beschikbaar en ze krijgen ondersteuning van experts binnen en buiten de gemeente bij de uitvoering van hun project.

Vandaag werden de winnaars van de wedstrijd bekendgemaakt: er werd bij hen allemaal tegelijk aangebeld en bloemen en een cheque uitgedeeld. De winnende plannen zijn erop gericht dat er binnen 1 jaar tastbare resultaten zijn. Wethouder Duurzaamheid, Milieu en Energietransitie Liesbeth van Tongeren: ‘Samen maken we Den Haag klaar voor de duurzame toekomst. Het is zo ongelofelijk inspirerend om te zien dat deze mensen ondanks corona bij elkaar komen, samen met een plan komen en wij ze op weg kunnen helpen. Daar wordt de hele stad beter van.’

Dit zijn de 7 gekozen bewonersinitiatieven:

  • Drietrapsraket Zeeheldenkwartier;
  • Energie op ’t Dak (Bezuidenhout);
  • Houtwijk in transitie;
  • Samen voor duurzaamheid in de Heesterbuurt;
  • Van Oranje(flats) naar Groen(e flats) (Scheveningen);
  • Voorkom een airco (Ypenburg);
  • Zet de ketel op 55 graden in Regentesse- en Valkenboskwartier (ReVa).

Ondersteuning
De bewonersgroepen die niet zijn uitgekozen, worden door de gemeente met een advies op weg geholpen zodat ook zij stappen kunnen maken in de uitvoering van hun projecten. Want ook zij kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de overstap op schone energie in de stad.

De Haagse Energie Toppers (de winnaars) krijgen in 2021 ondersteuning bij de uitvoering van hun plannen. Onder andere door toegang tot een netwerk van experts en coachingsessies.

Waarom een Energie uit de Wijk Challenge?
Dit is de tweede editie van de Challenge. In 2019 werden al 11 bewonersinitiatieven geselecteerd die hun plannen op dit moment aan het uitvoeren zijn. In Den Haag zijn veel wijken, buurten en straten in Den Haag waar bewoners met elkaar plannen maken of nadenken over mogelijkheden om hun eigen omgeving duurzamer te maken. Toch blijven sommige initiatieven steken in de planfase. De gemeente wil groepen inwoners ondersteunen om bestaande en nieuwe plannen daadwerkelijk uit te voeren. Zo kunnen zij zelf de overstap maken van fossiele energiebronnen naar schone energie. De gemeente vindt het daarbij belangrijk om juist nu inwoners te blijven ondersteunen en stimuleren bij hun initiatieven om over te stappen op schone energie.

Bron: Gemeente Den Haag

 

Voorkom een Airco – Haagse Energie Topper