Het klimaat is aan het veranderen, in de zomer wordt het steeds warmer met lange droge periodes, en op andere momenten komt de regen komt met grote bakken uit de lucht zetten. Daarnaast is de voorraad fossiele grondstoffen niet onuitputtelijk. De gemeente Den Haag stelt zichzelf als doel om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Het klinkt heel uitdagend voor bewoners om daar wat aan te doen. Maar eigenlijk is het ook heel dichtbij. Zo ook op Ypenburg. Een groot deel van de huizen op Ypenburg is aangesloten op wijkverwarming. De wijkverwarming op Ypenburg wordt met aardgas verwarmd. Hierbij komt CO2vrij.
Een duurzame en betaalbare verwarming op Ypenburg voor onze huizen, door gebruik te maken van bronnen zoals zon en warmte uit de aarde, uiterlijk in 2025. Dat is het doel van Stichting Hernieuwbare Warmte Ypenburg. Als bewoners van Ypenburg willen wij dit bereiken, samen met gemeente Den Haag en energieleverancier Eneco. Tijdens de onlangs gehouden 4e Dag van de Warmte in het Piet Vink Centrum werden de stappen hiernaar weer wat duidelijker.
Een flink aantal wijkbewoners kwam samen om te luisteren en ideeën uit te wisselen over hoe we Ypenburg versneld kunnen helpen aan andere energiebronnen om warmte op te wekken dan door gas dat nu wordt gebruikt.
Wethouder Duurzaamheid en Energietransitie van gemeente Den Haag, Liesbeth van Tongeren was uitgenodigd om haar ambitie toe te lichten die zij voor ogen heeft met gemeente Den Haag. Op aansprekende wijze vertelde zij dat wij als bewoners nu de eerste generatie zijn die iets gaan merken van de opwarming van de aarde, én dat we ook tegelijk de laatste generatie zijn die er nu nog iets aan kan veranderen. Alarmerend nieuws. Werk aan de winkel dus!
De wethouder vertelde dat er genoeg technische oplossingen zijn voor het verduurzamen van ons energieverbruik. Later op de avond lichtte ingenieursbureau Royal HaskoningDHV dat nog eens toe. Maar alleen met technische oplossingen gaan we er niet komen. Bewoners, bedrijven, woningcorporaties en energieleveranciers zijn hard nodig om de ombuiging naar het gebruik van andere energiebronnen tot een succes te maken. In 10 verschillende wijken in de gemeente Den Haag wordt nu gewerkt aan praktische initiatieven. Heel divers: Van ‘hoe wok je je gerechten als je straks geen gas meer hebt-workshop’, het bieden van informatie en subsidie voor verenigingen van eigenaren die hun woningcomplex willen voorzien van zonnepanelen tot Operatie Steenbreek (stoeptegel eruit, plantje erin) voor een betere afvoer van regenwater.
Ingenieursbureau Royal HaskoningDHV presenteerde verschillende oplossingen die op Ypenburg mogelijk zijn. Vanzelfsprekend het gebruik van zonnecollectoren, waarmee zonlicht kan worden omgezet in warmte. Daarmee kun je echter niet de grote pieken in de behoefte aan warmte opvangen (verwarming en warm kraanwater) bij het opstaan en ’s avonds bij het thuiskomen, of in de echt koude dagen als het vriest. Het merendeel van de huizen op Ypenburg heeft wijkverwarming waar je goed gebruik van kunt maken. De warmte die je door de leidingen van de wijkverwarming kunt sturen, willen we verduurzamen, samen met Eneco. Voor Ypenburg zijn er dan drie belangrijke potentiële bronnen:
- Geothermie: diep in de grond op meer dan 2 kilometer diepte bevindt zich water met een minimale temperatuur van 70 graden. Met het oppompen van dit warme water en een warmtewisselaarsysteem kun je de warmte uit het water halen, en omzetten in energie voor de verwarming van onze huizen. Het afgekoelde water stop je daarna weer terug in de grond. De bodem op Ypenburg leent zich goed voor deze techniek.
- Warmte uit oppervlaktewater: Ypenburg heeft veel water in de wijk, met alle singels en plassen. Dit water kun je gebruiken door in de zomerperiode de warmte die in het oppervlaktewater ontstaat aan het water te onttrekken, en daarna op te slaan in de bodem. Deze warmte kan in de koude maanden weer naar boven worden gehaald om onze huizen mee te verwarmen.
- Bio-energie: houtsnippers kun je op een efficiënte manier verstoken. Met de energie die hieruit vrijkomt, kun je de woningen verwarmen. En gek genoeg lijkt het verbranden van houtsnippers niet ‘schoon’, maar het is wel degelijk CO2-neutraal. Bomen die gebruikt worden voor het stoken, hebben tijdens hun groei veel CO2opgenomen uit de lucht. En een gelijke hoeveelheid geven de houtsnippers ook weer af bij het verbranden. Daarmee blijft het zogezegd CO2-neutraal.
Hieronder vindt u het rapport en de presentatie:
- Royal Haskoning – Rapport Ypenburg Transitie hernieuwbare warmte
- Royal Haskoning – Presentatie Ypenburg Dag van de Warmte 21-11-18
De komende periode zal het gebruik van Geothermie nader worden onderzocht. En het halen van de doelstelling kan hiermee echt een grote stap dichterbij komen. Dat Geothermie een oplossing kan zijn bewijst handelskwekerij Ammerlaan uit Pijnacker al. Door middel van Geothermie worden o.a. meerdere kwekerijen, sporthal en zwembad de Viergang, het Stanislas College en bijna 500 woningen verwarmt.
Het mooie van Ypenburg is dat de huizen vrijwel allemaal een energielabel B hebben. Dat betekent dat huizen al fatsoenlijk geïsoleerd zijn, en met kleine praktische tips dit nog verder te verbeteren is. Dit betekent ook dat de energie die nodig is voor de verwarming van onze huizen in vergelijking met andere wijken in Den Haag relatief beperkt is.
Liesbeth van Tongeren benadrukte dat we als bewoners zelf nu al kunnen beginnen met minder energiegebruik. Ze gaf de bewoners al tips mee: ‘doe in huis een trui aan’, ‘neem een kruik mee in bed’, ‘schaf een infraroodheater aan voor als je het in de avond het toch wat frisser vindt worden’ en ‘sluit de gordijnen in deze donkere maanden wat eerder om de kou buiten te sluiten’. Haar oproep om mee te blijven denken over oplossingen voor alle doelgroepen in de wijk blijft van kracht. Na afloop werd druk nagepraat. Tijd voor actie!
Wil je helpen? Meldt je aan via dagvandewarmte@gmail.com.
Dit bericht is geplaatst in de Eendracht op 12 december 2018.