Aardwarmte is een schone energiebron van Haagse bodem. Woningen, maar ook grote bedrijfspanden kunnen ermee worden verwarmd. De gemeente heeft drie gebouwen op bedrijventerrein Kerketuinen afgekoppeld van het gasnet en aangesloten op aardwarmte.
Het is nu de eerste winter dat de kantoren en bedrijfshallen van Den Haag Werkt aan de Kerketuinenweg en Zilverstraat worden verwarmd met aardwarmte. De bron ligt op 2.000 meter diepte bij de Leyweg. Water van circa 75 oC stroomt via een aftakking van het stadswarmtenet naar de drie panden. Daar wordt de warmte afgegeven aan de Cv-installatie.
Het systeem is nu een half jaar in gebruik en werkt naar wens. De temperatuur in de installaties van de gebouwen ligt wel lager dan voorheen bij de gasgestookte ketels. Om overal toch genoeg warmte af te kunnen geven, werden extra radiatoren bijgeplaatst. Dat blijkt goed te voldoen. De panden kunnen nu dan ook definitief van het gas af. Binnenkort haalt Stedin de gasaansluitingen weg. Warm kraanwater wordt nu geleverd door elektrische boilers.
Nog drie plekken
De installatie aan de Leyweg levert genoeg warmte aan het stadswarmtenet van Eneco om ruim 2.500 woningen te verwarmen. In totaal heeft de bron capaciteit om warmte te produceren voor 4.000 woningen. Op nog drie plekken in de stad wordt onderzoek gedaan naar geschiktheid voor aardwarmtewinning (Binckhorst, Ypenburg en bij de Unipercentrale aan het De Constant Rebecqueplein).
2.400 zonnepanelen
Het Centraal Vastgoedbedrijf van de gemeente verzorgt het beheer, onderhoud en de verduurzaming van de panden. Den Haag Werkt is huurder. De honderdenmedewerkers werken verspreid over de gebouwen op kantoor, in de drukkerij, houtzagerij, kaarsenmakerij, metaalafdeling en in een hal voor het inpakken en assembleren van producten.
De afgelopen jaren heeft de gemeente op deze locatie al een hele reeks maatregelen uitgevoerd om energie te besparen met onder meer muur- en dakisolatie,HR++glas en nieuwe energiezuinige liften. Door de sterk verbeterde isolatie hebben de panden ‘s winters minder warmte nodig en ‘s zomers minder koeling.Verder liggen er op het dak 2.400 zonnepanelen. De metalen frames voor de bevestiging van de panelen komen uit de werkplaats van Den Haag Werkt. Allemaatregelen samen leveren een forse energiebesparing op. Het pand Kerketuineweg heeft nu energielabel B en het pand Zilverstraat label A. De grootste slag in de verduurzaming is nu gemaakt. Bij de vervanging van verouderde installaties zal worden gekozen voor energiezuinige oplossingen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de klimaatbeheersing en luchtbehandeling. De nieuwste systemen zijn veel energiezuiniger en kunnen bovendien warmte terugwinnen uit ventilatielucht die wordt afgezogen.
Haagse bodem
De Haagse bodem is erg geschikt voor aardwarmte (geothermie). De bron aan de Leyweg bestaat uit twee putten van ruim 2.000 meter diep. Uit de eerste put wordt warm water opgepompt van circa 75 oC. Een warmtewisselaar in de bovengrondse installatie brengt deze warmte over op het transportnet van de stadsverwarming. Zo komt het bij de woningen en bedrijven die zijn aangesloten. Het afgekoelde water gaat via een tweede put terug de grond in. Daarmee blijft de totale hoeveelheid water in de Haagse bodem gelijk.
Dit artikel in integraal overgenomen uit de stadskrant van 15 maart 2023.