Stichting Hernieuwbare Warmte Ypenburg (HWY) heeft met de stichting Voortgezet Onderwijs Haaglanden de handen ineen geslagen om op het dak van Lyceum Ypenburg zonnepanelen te plaatsen, samen met de inwoners in de buurt. U kunt hieraan meedoen! Uit een voorlopige dakscan blijkt dat er maximaal 750 panelen op het dak van het Lyceum passen. Een constructieonderzoek laat zien dat dit geen probleem vormt voor het dak. De gemeente steunt het initiatief met een subsidie.

Op het dak van Lyceum Ypenburg tijdens de dakscan

Lid worden van de coöperatie
Bent u inwoner van Ypenburg, Leidschenveen of naastgelegen wijken van Pijnacker of Delft en wilt u investeren in zonnepanelen, maar passen ze niet op uw eigen dak? Meld u dan vrijblijvend aan als geïnteresseerde. Bestuurslid van HWY en één van de initiatiefnemers van de project, Richard van Vliet: ‘Dit is een mooie kans om samen met andere inwoners te investeren in een duurzaam project én zelf schone stroom op te wekken’. Daarnaast is het ook nog eens goed is voor je eigen portemonnee!

Het zonnepanelenproject valt onder de huidige ‘Regeling Verlaagd Tarief’. Dat betekent dat leden van een lokale energiecoöperatie de energiebelasting en btw van hun eigen verbruikte stroom thuis, terugkrijgen wat zij aan schone stroom hebben opgewekt via de coöperatie. Stel, u neemt deel van 5 panelen en deze wekken samen 1300 kWh op. Dan wordt van uw eigen verbruik thuis door uw energiemaatschappij de belasting en btw van 1300 kWh teruggestort.

De stichting HWY is verheugd dat het Lyceum Ypenburg zijn dak beschikbaar stelt om zo het zogeheten ‘postcoderoosproject’ mogelijk te maken. Bestuurder Peter van Laarhoven van de stichting Voortgezet Onderwijs Haaglanden: “Het overgaan naar schone stroom is een maatschappelijke uitdaging die we ook graag meegeven aan onze leerlingen. Dat doe je het beste door daar zelf ook een bijdrage daar aan te leveren”.

Net vóór de lock-down is op het dak van de school gekeken hoeveel zonnepanelen er passen. Daarna lag door corona alles stil. Gelukkig is in de tussentijd wel een subsidie van de gemeente toegekend om diverse aanloopkosten te dekken. Wethouder Liesbeth van Tongeren: “Sommige mensen willen wel zonnepanelen, maar hebben zelf geen geschikt  dak. Ondertussen zijn er door heel de stad scholen, culturele instellingen en andere gebouwen met grote, lege platte daken. Één plus één is twee, en dat denken ook veel bewoners die samen met de buurt initiatieven opzetten om samen duurzame energie op te wekken. Die initiatieven helpen en ondersteunen wij als gemeente graag. Zo ook dit initiatief in Ypenburg”.

Een dak en dan?
Nu er een dak beschikbaar is, moeten daar nog panelen op geplaatst worden. De panelen worden eigendom van de op te richten coöperatie. Die coöperatie gaat stichting HWY oprichten, panelen worden pas geplaatst als er voldoende deelnemers zijn voor het zonnepanelenproject op het dak van Lyceum Ypenburg. Als lid van de coöperatie neemt u deel met zogenoemde ‘participaties’. Deze komen overeen met het aantal panelen op het dak.

Meer info op de Dag van de Warmte dinsdag 8 september
Op dinsdagavond 8 september organiseert  de stichting HWY een ‘Dag van de Warmte’. Deze vindt plaats in de kerk ‘De Toevlucht’, Laan van Hoornwijck 140 in Ypenburg. Dit is een informatieve bijeenkomst voor inwoners uit de omgeving over diverse duurzame initiatieven uit het stadsdeel. De Haagse Wethouder Duurzaamheid Liesbeth van Tongeren en wethouder Hilbert Bredemeijer van Onderwijs zijn ook aanwezig. U bent vanaf 20:00 uur van harte welkom om u te laten informeren over de laatste stand van zaken van dit zonnepanelenproject.

Dit bericht is geplaatst in de Posthoorn op 29 juli 2020.

 

Zonnepanelenproject Lyceum Ypenburg